Rasa de caini American Staffordshire Terrierul (cunocuta si sub numele de Amstaff) este o rasa de caini de talie medie, iar ca semn caracteristic este parul scurt si neted. Originari din SUA si incepand cu secolul 20, cainii amstaff au ajuns sa fie o emblema a integritatii si a caracterului virtuos al americanilor.

Istoria rasei Amstaff

Cainele Amstaff a reusit sa obtina un rol fundamental si remarcabil în reusita agricultorilor si a coloniștilor de origine americana, care au pus bazele acestei tari. Pe vremea aceea, cainele a fost utilizat pentru a duce la capat sarcina de a pazi gospodari si de a-i apara pe stapanii sai. Unii au fost folositi pentru a lupta impotriva altor caini in arene special create.

Popularitatea acestei rase a ajuns la punctul culminant in secolul XX. Poate va mai aduceti aminte de Petey (catelul din serialul de mare succes The Little Rascals), acesta era un amstaff pur. In ziua de astazi, aceasta rasa nu mai este folosita pe post de paza sau lupta, precum stramosii sai gladiatori, ci este mai degraba un caine de companie si de expozitie. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, aceasta rasa de caini a fost evitata, oamenii preferand alte rase. Un studiu din 2008 arata ca Amstaff-ul se afla pe locul cu numarul 95 din cele 155 de rase de caini in topul alegerilor americanilor.

Caracteristicile rasei Amstaff

American Staffordshire Terrier-ul este pe de o parte un caine cu o constructie bine definita si o musculatura dezvoltata la maxim, iar pe de alta parte, acesta este rapid si elegant, lasand impresia ca este un caine puternic. Este mereu atent la tot ceea ce se petrece in jurul sau, fiind intotdeauna plin de viata si prietenos cu oricine ii iese in cale. Corpul sau este scurt si compact, picioare scurte si nu este lunguiet. Curajul si vitejia sa sunt arhicunoscute.

Masculul Amstaff are o inaltime de aproximativ 46–48 cm până la sira spinarii, iar femela Amstaff nu are mai mult de 43–46 cm. In ceea ce priveste greutatea acestor caini, aceasta poate fi de la 18 kg si poate ajunge chiar si la 28 kg.

CAP – are o lungime medie, este usor adâncit înspre corp, craniul este lat, mușchii obrajilor foarte pronunțați.
URECHI : – pot fi de doua feluri – cupate sau necupate, in general cele necupate sunt cele mai preferate si mai des intalnite. Urechile necupate trebuie să fie scurte si purtate stilul unei “petale de trandafir” sau semierecte. Urechile complet căzute nu sunt deloc agreate.
OCHI – de o culoare foarte intunecata, cu o forma rotunda si situati in partea de jos a craniului, la o distanta destul de mare unul fata de celalalt, si impinsi în orbite. Atentie! Pleoapele nu au voie sub nici o forma sa fie de culoare roz.
BOT – o lungime medie putin rotunjit în partea sa superioară și coborând brusc sub ochi.
BUZE – acestea sunt strânse și plate. Maxilarele cainelui de rasa Amstaff sunt foarte bine definite, iar acest lucru se datoreaza in mod special musculaturii puternice, Forta cu care poate musca un caine este mare. Dinții din față se îmbină perfect, iar nasul este obligatoriu a fi de culoare neagra.
GAT – puternic și musculos de lungime medie, foarte putin arcuit, ingustandu-se de la umeri inspre ceafă. Fără surplus de piele.
UMERI – Puternici și bine muscularizași cu omoplați lați și oblici.
Spate Îndeajuns de scurt. Greabănul coboară ușor spre crupă, formând o pantă scurtă până la baza cozii. Șalele ușor ridicate.
CORP – Coastele sunt bine arcuite, adunate; cutie toracică destul de lungă, adâncă pe toată lungimea. Picioarele din față sunt depărtate pentru a permite dezvoltarea pieptului care este adânc și larg.
COADA – scurtă în comparație cu talia câinelui, prinsă jos, se ascute de la bază spre vârf; nu este curbată sau purtată pe spate. Nu se taie.
PICIOARE – Membrele anterioare – trebuie să fie drepte, cu osatură puternică și rotundă. Metacarpul este vertical fără nici cel mai mic semn de curbură. Membrele posterioare – foarte bine muscularizate. Jareții sunt verticali, fără deviații, nici în interior, nici spre exterior. Labele sunt de dimensiuni medii, bine strânse și compacte.
BLANA – Scurtă și netedă, cu fir drept, aspru și lucios.
CULOARE – Toate culorile sunt admise. Nu se vor încuraja exemplarele cu mai mult de 80 % alb, cele black and tan și nici cele de culoarea ficatului.
TALIE SI GREUTATE – talia trebuie să fie corect proporțională cu greutatea. Înălțimea la greabăn este de 46–48 cm la masculi și 43–46 cm la femele.
DEFECTE – Trufa pătată, ochii de culoare deschisă, pleoapele pătate, coada prea lungă sau purtată necorespunzător, prognatism superior sau inferior.

Personalitate, comportament, training

Acești câini sunt curajoși, tenace și prietenoși. Extrem de loiali și afectuoși, sunt capabili de orice pentru a-i face plăcere stăpânului.

Nevoie de exerciți: necesară, fiind o rasă energică necesită exerciții zilnice de minim 1-2 ore.
Personalitatea: are un comportament prietenos cu persoanele pe care le cunoaște și le acceptă. Toleranța lor la durere îi face excelenți companioni pentru copii alături de care sunt afectuoși și loiali. Poate fi agresiv cu câini de același sex. De asemenea poate avea tendințe agresive față de animalele mai mici.
Dresaj: trebuie inițiat de la o vârstă cât mai fragedă. Acesta îi va ajuta să ia decizii corecte în situații dificile.
Căminul ideal: Amstafful are nevoie de un stăpân care este dispus să-și petreacă mult timp cu el. Comunicarea și încrederea reciprocă sunt elemente foarte importante în creșterea unui Amstaff.
Temperament: Societatea Americană de Testarea Temperamentului evaluează mii de câini anual, din rase diferite, ca să determine nivelul de socializare a acestora. În acest clasament American Staffordshire

Terrierul se situează în fața multor alte rase mai populare cum ar fi Beagle-ul, Collie, Doberman Pinscher și Cockerul Spaniol obținând un scor de 83.9%.

Boli și afecțiuni ale rasei Amstaff

Cățeii Amstaff nu se despart de mamă înainte de a împlinii vârsta de 8-10 săptămâni. Cu grijă corespunzătoare speranța medie de viață a Amstaffului este de 10-15 ani. Deși este o rasă rezistentă, unii câini pot fi predispuși la anumite afecțiuni cum ar fi:

Afecțiuni ereditare – American Staffordshire Terrierul este o rasă excelentă ca companioni pentru copii.

  • Rasa poate suferi de afecțiuni congenitale ale inimii.
  • Amstafful poate fi predispus la displazia de șold, dar în mult mai mică măsură decât alte rase.
  • Displazia de cot este rar întâlnită la această rasă.
  • Există un risc minim de afecțiuni ale genunchilor. Patela luxată este exemplul cel mai comun din această categorie
  • Disfuncția glandei tiroide este o afecțiune ereditară, relativ rară

Pe lângă afecțiunile enumerate anterior, mai există și alte afecțiuni cu o frecvență redusă, cum ar fi Ataxia și cataracta ereditară.

Ataxia este o boală care împiedică sau îngreunează coordonarea grupelor musculare. În procesul mișcării voluntare apar reacții imprecise, ezitări, determinate în general de leziuni produse la nivelul cerebelului sau măduvei spinării. Orice parte a corpului poate fi afectată. Cel mai adesea ataxia este un semnal pentru o boală aflată în evoluție primară și nu o boală în sine.

Simptome: mers nesigur, împiedicat, mișcări încete ale ochilor, dificultăți la înghițire. Există și formă de ataxie persistentă, dacă s-au produs leziuni profunde pe cerebel (ca rezultat al unei boli, o traumă cerebrală, accident vascular cerebral, tumori etc.). Diagnosticarea se face prin examen neurologic. În mod normal, în absența unor cauze corelate cu alte afecțiuni sau traume evidente, ataxia poate să dispară complet cu trecerea timpului.

Cataracta reprezintă modificarea totală sau parțială a proprietății de transparență a cristalinului, cu evoluție progresivă și însoțită de diminuarea vederii. Pentru un câine de rasă Amstaff adult cu vârsta înaintată (8-10 ani), culoarea albastră-cenușie a ochilor trădează, de cele mai multe ori, instalarea bolii.

Alte afecțiuni
Amstafful uneori poate fi afectat de alergii ale pielii, infecții urinare și boli autoimune. Spondiloza și Osteoartrita sunt des întâlnite la câinii mai bătrâni.